Adderstone Group

Creation of new multi-million pound Lidl store

Sector
  • Retail
Practical Completion 2016
Address Lidl, Cowpen Road, Blyth, Northumberland, NE24 5ES
Construction Contractor Taemar Ltd
Project Architect Space Group
Gross Development Value £3 million pounds
Marketing Info

For further information or to discuss similar projects, please contact Taemar Ltd on 0191 269 1719 or email enquiries@taemar.co.uk

Creation of new multi-million pound Lidl store

Adderstone Group's construction specialists Taemar Ltd have completed their first substantial contract with supermarket giant Lidl, a brand new store in Blyth, Northumberland.

Adderstone Group's construction specialists Taemar Ltd completed building a multi-million pound Lidl store in Blyth, Northumberland.

The new 2470 sq. m (26,586 sq.ft.) Lidl store on Cowpen Road in Blyth, was delivered in December 2016.

The project, which began in May 2016, has created over 200 construction jobs throughout its duration, with subcontract work being included in the package and 20 additional new permanent jobs created at the Lidl branch on top of those who had transferred from the old branch.

The new store is a replacement for Lidl’s previous store on Albion Retail Park. This new building on a larger site has allowed them to almost double the size of the supermarket in Blyth, allowing for a wider range of products and facilities, as well as enhanced storage and delivery areas.

Creation of new multi-million pound Lidl store in Blyth

Adderstone Group's construction specialists Taemar Ltd, were appointed to undertake the full design and build of the new Lidl store in a turnkey project.

 

Build specification 

The total store layout is 2470m², including a sales area of 1424m². There are 134 car parking spaces including seven spaces for disabled users as well as dedicated parent and child parking areas.

The state of the art Blyth store also aims to streamline processes, maximize efficiency and reduce its environmental impact. The building reduces the CO² emission rate by over 20% when compared with a building of the same type, size and use. This is circa 40 tonnes of CO² per year, which is equivalent to flying a jumbo jet over 700 miles.

The fully glass fronted façade maximises natural daylight entering the building, whilst sensor controlled exterior sun blinds automatically operate to mitigate the effects of unwanted heat from solar gain.

For further information or to discuss similar projects, please contact Taemar Ltd on 0191 269 1719 or email enquiries@taemar.co.uk

Signup to our Newsletter Signup to our Newsletter
Please Select One Or More Areas Of Interest Please Select One Or More Areas Of Interest